Pepernoten bakken!

 

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent: pepernoten bakken!
Naast natuurlijk alle andere (knutsel-) activiteiten, schoentje zetten en het Sinterklaas-journaal.

Van dat laatste moet ze nog niet zoveel hebben, maar het begint te prikkelen.
De eerste week mocht – na de eerste aflevering-  ‘het journaal’  niet meer opgezet worden!
Ze vond het veel te spannend en vooral ‘gek’.
Daarna wilde ze wel meeluìsteren: zat papa het Sinterklaasjournaal te kijken en zat zij bij mama op schoot in de andere kamer, gezicht afgewend maar de oren open!
Nu mag ie – op verzoek- op de tablet af en toe aan ..
Het leven van een peuter is al spannend genoeg ..

Maar goed, we hebben natuurlijk ook pepernoten gebakken!

Zo leuk, samen met mijn ukkepuk, al sinterklaas liedjes zingend, ‘pepernoten kleien’
en zoooo lekker!

recept voor ongeveer 1½ bakplaat pepernoten:

200g zelfrijzend bakmeel
(óf 200g bloem & 2 theelepels bakpoeder)
100g boter op kamertemperatuur
100g bruine basterdsuiker
1 eetlepel speculaaskruiden
2 eetlepels melk
snufje zout

Verwarm de oven voor op 200C
Snij de boter in stukjes in een mengkom
Voeg alle ingrediënten op volgorde toe en kneed het geheel tot een bal
Zet het daarna weg zodat alle kruiden goed in kunnen trekken (20-30 minuten)
Vet een bakplaat in of gebruik bakpapier
Rol kleien balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat
Hou ongeveer een centimeter afstand tussen de balletjes en druk ze iets aan
Plaats de bakplaat in het midden van de oven, en bak ongeveer 10-15 minuten
Laat de pepernoten goed afkoelen!
(Als ze warm zijn, zijn ze nog zacht en niet zo sterk van smaak)

Strooien eh .. eten maar!!!

Je kunt van het deeg natuurlijk ook koekjes bakken ..
En versieren, of dippen in gesmolten chocolade ..
Of wat je maar wilt.
Ik vind haar pepernoten er trouwens veel lekkerder uitzien dan die ik heb gemaakt ..