Appeltaart

apple love

 

Op een regenachtige zaterdagmiddag.. niks leuker dan samen appeltaart maken!
En dan niet ‘kant-&-klaar’ uit een pakje, maar ouderwets met bloem, boter, suiker en eieren;
lekker kneden en kliederen!
Voor deze klassieke methode heb ik een recept gebruikt uit het boek “Zin in taart, zoet en hartig” van Maxine Clark

 

Uitgangspunt is het zandtaartdeeg:
200g bloem
mespunt zout
75g fijne kristalsuiker of poedersuiker
75g ongezoute boter, in blokjes, op kamertemperatuur
2 eierdooiers (M)
1/2 tl vanille-essence
2-3 el ijswater

Dit is  voor 400g deeg; voldoende voor het bekleden van een grote taartvorm van 25cm doorsnede of bijvoorbeeld 6 vormpjes van
9 cm doorsnede.

1. Zeef de bloem, het zout en de suiker tot een bergje op een schoon, vlak werkvlak.
2. Maak met je vuist een kuil in het midden.
3. Leg de boter in de kuil en voeg de eierdooier en vanille-essence toe.
Meng tot een roer-ei achtige substantie door met één hand ‘plukbewegingen’ te maken.
4. Strooi de bloem erover en hak die erdoor met een paletmes tot de bloem zich met het ei-       mengsel vermengd heeft.
5. Sprenkel het water erover en hak opnieuw
6. Maak van het mengsel met je handen snel een samenhangend geheel en kneed het deeg       tot een bal. Druk de bal iets plat.
7. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg ten minste 30 minuten in de koelkast.
Laat voor het uitrollen op kamertemperatuur komen.

 

 

Nu kun je de deegbal utrollen en in de (ingevette) vorm leggen.
Voor de vulling heb ik zo’n 6 appels klein gesneden, suiker en kaneel toegevoegd plus amandelen. Ik vind dat lekkerder dan rozijnen, maar je kunt er natuurlijk in stoppen wat je lekker vindt!
Bakken op 190C ongeveer 25 minuten

Een gedachte over “Appeltaart

  1. Pingback: Cıvata

Reacties plaatsen niet mogelijk.